Ongeveer twintig inwoners van Oegstgeest werken tegenwoordig met lekker scherp gereedschap in de tuin. Ze hebben de techniek van het slijpen van snoeischaar, heggenschaar of mes in de vingers gekregen in de workshop van het Repair Café op zaterdag 22 maart, in de Montessorischool. En tuinbezitters hoorden van een plantendokter hoe je op een groene manier de lapsnuitkever verhindert om nog meer schade toe te brengen aan de tuin.
Repair Café Oegstgeest haalde twee deskundige slijpers naar de aula van de school: Rinus den Hollander, met 30 jaar ervaring in de volkstuin, en Herman van Klaveren die als amateur beeldhouwer ook weet hoe je zelf gereedschap scherp kunt houden. In kleine groepjes toonden ze hoe je te werk gaat met een wetsteen, een diamantvijl of een elektrische slijpsteen. Onder welke hoek je moet slijpen en ook dat gereedschap schoon en licht geolied moet zijn voor een optimale werking. Met wat oefenen en goede raad kregen deelnemers de slag te pakken, met blinkende, vlijmscherpe scharen en messen tot gevolg.
Klik hier voor meer foto’s (door Frans Malten)
Kon je er niet bij zijn? Klik hier voor een video impressie, gemaakt door Hans Stauttener.
Plantendokter Jo Ottenheim deelde advies uit over kwesties als een perzikboompje met mijt, het verplanten van een hulststruik met groot wortelstelsel en zaailingen van basilicum die na opkomst rap verdwenen. Opgegeten door slakken of muizen? Ottenheim verwacht dat veel tuinen in Oegstgeest de komende periode weer last krijgen van de lapsnuitkever. Dit bruinzwarte kevertje knaagt aan allerlei blad en laat halfronde gaten aan de randen achter. ‘De overheid wil dat er minder gespoten wordt. Daarom hier een groene aanpak. Leg in de avond een houten plank op de grond bij de getroffen plant, struik of boom. De kever is ’s nachts actief, maar zoekt tegen de ochtend een vochtige, donkere schuilplaats op. Hij kruipt dus graag onder die plank. Hier kunt u hem ‘s morgens makkelijk met de hand wegvangen en afvoeren. Het lukt ook door een omgekeerde bloempot gevuld met vochtig houtwol op de grond te zetten en met een stokje een ingang voor de kevers te laten.’
Verschillende organisaties op het gebied van tuinen en groen in het dorp deelden informatie uit: Vrij Groen, de volkstuinvereniging, Oogstoverschot en IVN.
Intussen werkte het reguliere Repair Café op volle toeren. Bezoekers vonden met 28 vrijwillige reparateurs oplossingen voor allerlei kapotte zaken, zoals een broodrooster, een stofzuiger, een pc met storing, een zoom in een stel broekspijpen. De handige vrouwen en mannen genoten vooral als niet-alledaagse voorwerpen voor reparatie werden aangeboden: een sportieve damesfiets van Raleigh uit ongeveer 1975, een plaspop met gehavend hoofd en ‘zieke ingewanden’ en een miniatuur kinderwagen uit het begin van de twintigste eeuw.
In drie uur tijd verwerkte het Café 105 voorwerpen, een record in het bijna éénjarig bestaan. Het harde werken ging alleen maar zo goed omdat Albert Heijn, filiaal Irislaan, opnieuw en zonder kosten alles beschikbaar stelde voor de lunch met fruit, zuivelproducten en koekjes.
Op 26 april verzorgt Repair Café Oegstgeest een koninklijke editie in de hal van het gemeentehuis.