Mijlpaal bij Repair Café: 5000 keer geslaagd

De 5000ste geslaagde reparatie, dat betekent een feestje bij Repair Café Oegstgeest. Voor welk mooi voorwerp klinkt straks tromgeroffel en trompetgeschal? Cafébezoekers en reparateurs bereiken zelf al werkend de mijlpaal op zaterdag 5 oktober, ergens tussen 10 en 13 uur, in Dorpscentrum Oegstgeest. Repareren in plaats van weggooien leidt al jaren tot succes en er is alle reden om enthousiast door te gaan met het idee.

Iedereen met een kapot ding in het huishouden weet intussen wel dat achteloos weggooien niet meer van vandaag is. Tegenwoordig is het weer laten maken de betere aanpak. Dat kan heel goed gebeuren bij het Repair Café dat maandelijks actief is in Oegstgeest. Daar gaan zeker zeven van de 10 kapotte spullen weer gerepareerd mee naar huis.
Wat pakken die handige vrijwilligers (vrouwen en mannen) allemaal aan? Het gaat om alledaagse dingen zoals fietsen, speelgoed, huishoudelijke apparaten, kleding en textiel, meubels, computers en bijbehorende apparatuur, noem maar op. Bezoeker en reparateur onderzoeken samen het mankement en werken aan tafel naar een oplossing. Soms lukt het niet meer en mag het voorwerp toch echt afgedankt worden.
‘We houden onze geslaagde acties goed bij, per maand en per jaar’, vertelt Bert Jan Smallenbroek, penningmeester van het Repair Café. ‘Daarom weet ik zeker dat de 5000ste geslaagde reparatie in ons oktober-Café zal worden uitgevoerd. We zitten nu al zo dicht bij dat getal dat we die mijlpaal met gemak zullen halen. De vraag is alleen wie de gelukkige eigenaar van het bewuste voorwerp is. Die plaatsen we natuurlijk even in de schijnwerpers, samen met de reparateur die het mooi flikte.’
Het Repair Café in Oegstgeest trekt iedere maand veel bezoekers. Reparaties zijn soms moeilijk en tijdrovend en daarom is het goed rekening te houden met wachttijden. Dat is best te doen in de hal van het Dorpscentrum, met een kopje koffie en een gezellige ontmoeting. Een vrijwillige bijdrage voor het Repair Café wordt op prijs gesteld.

Welk alledaags voorwerp met een mankement zal de 5000ste geslaagde reparatie zijn bij Repair Café Oegstgeest? Foto PR/RCO