Schoolkinderen kunnen woensdagmiddag, 20 november, hun kapotte spullen weer maken. Ze doen dit samen met mensen die daar goed in zijn: de vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest. Dit heet het Kids Repair Café en daarvoor kunnen basisschoolleerlingen uit Oegstgeest vrij binnenlopen bij het Dorpscentrum (Lijtweg 9), tussen 13.30 en 16.30 uur.
Ieder kind vindt het jammer als iets dierbaars stuk gaat – een knuffel, speelgoed, rugzak, wekker, shirt, broek of fiets. Zomaar weggooien hoeft niet, vaak is het nog te maken. In het Kids Repair Café wordt repareren leuk; vaak ontdekken kinderen dat ze meer kunnen dan ze misschien dachten. Natuurlijk is het ook duurzaam om te doen.
De mensen van Repair Café Oegstgeest hebben veel ervaring en willen aan kinderen (7 tot 12 jaar) alles graag uitleggen, laten zien en samen aan de slag gaan. Er staat allerlei gereedschap klaar om lekker te werken.
Wie niets heeft dat gemaakt moet worden, kan toch komen. Want er valt van alles te doen: solderen, timmeren, hoe elektriciteit werkt of hoe je op de naaimachine een telefoonhoesje of tasje maakt. Op deze website staat ook een leuk filmpje over het Kids Repair Café, gemaakt door Sleutelstad.
Categorie archieven: Repair Café
Veilig fietsen in het donker met werkende verlichting
Licht aan, voor en achter! Alleen zo zijn fietsers veilig als ze in deze donkere maanden de weg op gaan. Op zaterdag 2 november staan de Fietsersbond Leiden, Repair Café Oegstgeest en fietswinkel Van Hulst klaar om fietsverlichting te controleren en repareren. Dat gebeurt in de stand op de stoep van het Dorpscentrum (Lijtweg 9), vanaf 10 uur.
Wie kapotte spullen uit het huishouden wil maken, kan tussen 10 en 13 uur binnen terecht bij het Repair Café. Naast fietsen, herstellen vrijwilligers meubels, elektrische apparaten, textiel en kleding, speelgoed, gebruiksvoorwerpen, computers en randapparatuur. Want mooie spullen die een beetje kapot zijn hoeven niet meteen weggegooid te worden; de afvalberg is al te groot. Het klimaat en de portemonnee zijn er mee gebaat. Het Café levert leuke contacten en gezelligheid op. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
De vrijwilligers van de Fietsersbond richten zich zaterdag met Van Hulst vooral op het maken van fietsverlichting. Tot 15 uur kan iedereen terecht in de stand bij de ingang van het Dorpscentrum. Voor reparaties hoeft dan alleen het materiaal betaald te worden, niet arbeidsloon. Bij de fietswinkels van Van Hulst (Lijtweg 6 en Geversstraat 43) loopt de fietsverlichtingsactie door van 4 tot en met 9 november. Op de totale kosten van reparatie geldt dan een korting van 10 procent.
Na de actie controleert de politie scherper op verlichting. Wie onverlicht in het donker fietst, riskeert een boete van 60 euro. Mankeert een reflector, dan kost dat 40 euro.
Vijfduizend keer ‘ja!’ bij Repair Café Oegstgeest
In een huis aan de Javastraat klinkt weer muziek uit een keyboard. Tot plezier van Frank Weerman en Ineke van der Veer, die er graag zelf op spelen. Kort geleden lukte dat ineens niet meer, het instrument was dood als een pier. ‘Daarom gingen we afgelopen zaterdag naar het Repair Café en daar hebben ze hem weer aan de praat gekregen. Heerlijk.’
Toeval of niet – voor Repair Café Oegstgeest was dit de 5000ste geslaagde reparatie. Dus dat is gevierd in het Dorpscentrum, de vaste stek van deze actieve vrijwilligersgroep. Niet alleen Frank en Ineke stonden onverwacht in de schijnwerpers, ook reparateur Wim Thé nam blij verrast applaus in ontvangst namens al die handige vrouwen en mannen die maandelijks streven naar een geslaagde reparatie. Daar slagen ze in bijna driekwart van de gevallen in; wat niet lukt, moet naar een specialist of de milieustraat.
Het keyboard is belangrijk voor Frank en Ineke, muziek maken hoort bij hun dagelijks leven. ‘Vroeger hadden we thuis een harmonium waarbij we psalmen en gezangen zongen’, vertelt Frank. ‘In de jaren 80 is die vervangen door dit keyboard en echt iedereen in onze familie heeft er op gespeeld. Enkele weken geleden kwam er geen noot meer uit het instrument en wij dachten meteen aan een defect in de aanvoer van elektriciteit. Dus wij kochten een nieuwe adapter, maar die betekende niets. Nu lees ik regelmatig in de Oegstgeester Courant dat hier het Repair Café actief is, dus vond ik het tijd er mijn licht op te steken.’
Het keybord belandde op de werktafel van vrijwilliger Wim Thé, bedreven in elektrische zaken. Na het beluisteren van de klacht van Frank en Ineke, begon hij het onderzoek met zijn spanningsmeter. Aan het apparaat zelf ontdekte hij geen mankementen, des temeer aan de adapter. ‘Dit ding levert geen stroom, is gewoon kapot. En het is ingesteld op teveel Volt, daar kan het keyboard niet op reageren. Ik adviseer een nieuwe transformator te kopen, maar dan wel een met de juiste eigenschappen.‘
Om Wims diagnose te testen, is het keyboard tijdelijk geladen met zes dikke batterijen. En ja, bij de eerste toetsaanslag klonk het vertrouwde geluid weer. Hiermee was het 5000ste succes een feit, volgens de scorelijst die het Café bijhoudt. In de zaal klonk gejuich en applaus; de direct betrokkenen keken er beduusd van op. Voor Frank en Ineke was er een multitool (‘handig in de camper‘), Wim kreeg een loeplamp voor het fijnere werk. Wel wilde hij gezegd hebben dat het hoge aantal gelukte reparaties niet zomaar zijn verdienste is. ‘Er lopen hier reparateurs rond die nog veel beter zijn dan ik; dit resultaat hebben we met elkaar bereikt.’
Wethouder Elfred Bus (oa Afvalbeleid) bekeek het met plezier. ‘Fantastisch wat de vrijwilligers van het Repair Café hier iedere maand neerzetten. Je krijgt hier hulp bij dingen die je zelf niet maken kunt. Vaak gaat het om voorwerpen met veel emotionele waarde. Op deze manier belanden minder goederen op de afvalberg, beter voor het klimaat en milieu. Verder werkt het Café ook in sociaal opzicht; het levert ontmoeting en contact op, zorgt voor samenhang in het dorp. Bij elkaar worden hier doelen bereikt die wij als gemeente graag zien gebeuren.’ Intussen werkt Repair Café Oegstgeest gewoon verder aan de volgende 5000 geslaagde reparaties.
Repair Café Oegstgeest vierde een mijlpaal: de 5000ste geslaagde reparatie is uitgevoerd. Vlnr: reparateur Wim Thé, Frank Weerman met het keyboard, zijn partner Ineke van der Veen, RCO-voorzitter Lia van Schaijk en wethouder Elfred Bus (oa Afvalbeleid). Foto PR/RCO
Mijlpaal bij Repair Café: 5000 keer geslaagd
De 5000ste geslaagde reparatie, dat betekent een feestje bij Repair Café Oegstgeest. Voor welk mooi voorwerp klinkt straks tromgeroffel en trompetgeschal? Cafébezoekers en reparateurs bereiken zelf al werkend de mijlpaal op zaterdag 5 oktober, ergens tussen 10 en 13 uur, in Dorpscentrum Oegstgeest. Repareren in plaats van weggooien leidt al jaren tot succes en er is alle reden om enthousiast door te gaan met het idee.
Iedereen met een kapot ding in het huishouden weet intussen wel dat achteloos weggooien niet meer van vandaag is. Tegenwoordig is het weer laten maken de betere aanpak. Dat kan heel goed gebeuren bij het Repair Café dat maandelijks actief is in Oegstgeest. Daar gaan zeker zeven van de 10 kapotte spullen weer gerepareerd mee naar huis.
Wat pakken die handige vrijwilligers (vrouwen en mannen) allemaal aan? Het gaat om alledaagse dingen zoals fietsen, speelgoed, huishoudelijke apparaten, kleding en textiel, meubels, computers en bijbehorende apparatuur, noem maar op. Bezoeker en reparateur onderzoeken samen het mankement en werken aan tafel naar een oplossing. Soms lukt het niet meer en mag het voorwerp toch echt afgedankt worden.
‘We houden onze geslaagde acties goed bij, per maand en per jaar’, vertelt Bert Jan Smallenbroek, penningmeester van het Repair Café. ‘Daarom weet ik zeker dat de 5000ste geslaagde reparatie in ons oktober-Café zal worden uitgevoerd. We zitten nu al zo dicht bij dat getal dat we die mijlpaal met gemak zullen halen. De vraag is alleen wie de gelukkige eigenaar van het bewuste voorwerp is. Die plaatsen we natuurlijk even in de schijnwerpers, samen met de reparateur die het mooi flikte.’
Het Repair Café in Oegstgeest trekt iedere maand veel bezoekers. Reparaties zijn soms moeilijk en tijdrovend en daarom is het goed rekening te houden met wachttijden. Dat is best te doen in de hal van het Dorpscentrum, met een kopje koffie en een gezellige ontmoeting. Een vrijwillige bijdrage voor het Repair Café wordt op prijs gesteld.
Schenking ontvangen van SOEK
Stichting Repair Café Oegstgeest heeft een schenking van 750 euro ontvangen van de stichting SOEK Oegstgeest. Ons Café is hiermee aangenaam verrast en gebruikt het bedrag voor de aanschaf van materiaal en gereedschap.
Kringloopwinkel SOEK vierde op 21 september feest vanwege het 10-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan zijn diverse goede doelen in Oegstgeest, waaronder het Repair Café, verrast met een mooi bedrag. Penningmeester Bert Jan Smallenbroek nam namens het Repair Café de symbolische cheque (afbeelding) in ontvangst.
Vakantiespullen weer maken met Repair Café
Repair Café Oegstgeest assisteert weer bij het maken van dingen die op vakantie kapot gingen maar nog goed bruikbaar zijn. Denk aan het opblaasbeest dat lek raakte, de scheur in een shirt, de rugzak met een los riempje, de zaklamp die dienst weigert. In drie van de vier gevallen vinden vrijwilligers in het Café de oplossing en kan het voorwerp gemaakt en wel mee naar huis. Het gebeurt zaterdag 7 september, van 10 tot 13 uur in het Dorpscentrum.
Naast vakantiespullen repareren de vrouwen en mannen van het Café alledaagse dingen uit het huishouden. Ze zijn deskundig op veel gebieden: elektrische gebruiksvoorwerpen, fietsen, textiel en kleding, meubels en houtwerk, speelgoed, keramiek en kunststof, computers en bijbehorende apparaten. Met de eigenaar zoeken ze een oplossing voor het probleem en vaak kan het dan thuis een tweede leven krijgen. Dit spaart de portemonnee en het klimaat; het maakt zowel de eigenaar als de reparateur tot een tevreden mens. Bovendien is het Café een bron van gezelligheid en ontmoeting, zoals dat al 10 jaar gebeurt in Dorpscentrum Oegstgeest.
De zomer in met het Repair Café
Een gescheurde fietstas, een doorgezakte tuinstoel, een vastgelopen ventilator – als ze gemaakt zijn, kan de zomer niet meer stuk. Op zaterdag 6 juli staan vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest iedereen bij die spullen uit het huishouden wil herstellen. Tussen 10 en 13 uur is het reparatiefeest in het Dorpscentrum, Lijtweg 9.
In en om huis gaan dingen wel eens kapot. Denk aan de tuinmeubelen, vakantiespullen, dingen voor de camping, alles wat aan zomers genieten bijdraagt. Zonde om het meteen weg te gooien als het ook nog gemaakt kan worden. De handige vrouwen en mannen van het Repair Café repareren bijna alles: kleding en textiel, fietsen, houten voorwerpen en meubels, speelgoed, dingen van hout, metaal, keramiek of kunststof. Verder ook elektrische apparaten en elektronica, de computer met toebehoren..
De reparateurs laten zien hoe je zoiets samen aanpakt. Dat werkt gezellig en leuk. Zo komt zelf repareren weer terug in het dagelijks leven. Dat is goed voor milieu en portemonnee. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Zelf je kapotte dingen maken in Kids Repair Café
Schoolkinderen kunnen woensdagmiddag, 19 juni, hun kapotte spullen weer maken. Ze doen dit samen met mensen die daar goed in zijn: de vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest. Dit heet het Kids Repair Café en daarvoor kunnen basisschoolleerlingen uit Leiden en omgeving één keer per maand vrij binnenlopen bij het Dorpscentrum (Lijtweg 9), tussen 13.30 en 16.30 uur.
Ieder kind vindt het jammer als iets dierbaars stuk gaat – een knuffel, speelgoed, rugzak, wekker, shirt, broek of fiets. Zomaar weggooien hoeft niet, vaak is het nog te maken. In het Kids Repair Café wordt repareren leuk; vaak ontdekken kinderen dat ze meer kunnen dan ze misschien dachten. Natuurlijk is het ook duurzaam om te doen.
De mensen van Repair Café Oegstgeest hebben veel ervaring en willen aan kinderen (7 tot 12 jaar) alles graag uitleggen, laten zien en samen aan de slag gaan. Er staat allerlei gereedschap klaar om lekker te werken.
Wie niets heeft dat gemaakt moet worden, kan toch komen. Want er valt van alles te doen op technisch gebied: solderen, timmeren, lijmen, zagen, hoe elektriciteit werkt of hoe je op de naaimachine leuke dingen maakt. Op deze website (scroll omlaag naar 26 februari 2024) staat ook een duidelijk filmpje over het Kids Repair Café, gemaakt door Sleutelstad.
Met Repair Café de afvalberg te lijf
Defecte apparaten, gescheurde kleding, gesneuvelde meubels, kapotte fietsen – weggooien dan maar? En de afvalberg nog groter maken? Dat hoeft niet; vaak is een eenvoudige reparatie genoeg om het voorwerp weer bruikbaar te maken. Wie daar hulp bij wenst, komt zaterdag 1 juni naar het Dorpscentrum. Van 10 tot 13 uur doen vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest hun best om meegebrachte kapotte spullen uit het huishouden weer te maken.
Iedere bezoeker krijgt hulp bij het repareren van kapotte dingen van thuis. Denk maar aan spullen van hout, kunststof, keramiek, metaal, kleding en textiel, apparaten met een stekker, fietsen, speelgoed, meubels, computers en aanverwante apparatuur. De deskundige
vrijwilligers (m/v) helpen graag, in een sfeer van gezelligheid en ontmoeting. In zeven van de tien gevallen slaagt de reparatie en wordt de afvalberg van Oegstgeest niet nog groter. Een
vrijwillige bijdrage om het Café in stand te houden wordt op prijs gesteld.
Ons Café beschreven in Huurwijzer van de Woonbond
Repair Café Oegstgeest trekt mooi de aandacht in magazine Huurwijzer (oplage 175.000), een publiekstijdschrift voor alle huurders in Nederland, uitgegeven door de Woonbond. Ons Café siert de voorpagina van de eerste uitgave van 2024. Binnenin staat een artikel dat informeert over onze acties en groene en sociale doelen.
De reportage kwam tot stand op 2 maart. Een redacteur van de Huurwijzer bezocht onze werkvloer in het Dorpscentrum, sprak met vrijwilligers, bezoekers en voorzitter Lia van Schaijk. Ook is een fotoreportage gemaakt. Het geheel geeft een goed beeld van wat een Repair Café doet en betekent en wat de waarde ervan is voor mensen die een huurhuis bewonen. Nederland telt 760 Repair Cafés, wereldwijd zijn er meer dan 3.160 (cijfers begin 2024).